Twan van Buren
Over de schrijfster

Twan groeide op in een vrijstaand donker huis, met nissen, erkertjes en verborgen hoekjes, een diepe kelder en een warme zolder waar in de herfst sterappeltjes te drogen werden gelegd. Aan de achterkant van het huis lag een plaatsje met een enorme perenboom in het midden en daarachter een paradijselijke tuin met fruitbomen tussen hoog gras, wilde viooltjes en aardbeien. Er stond ook een schuurtje in, waarnaast Twan haar eigen tuintje had.
Als klein kind was ze dol op sprookjes, vooral op “De wolf en de zeven geitjes”, dat haar moeder haar keer op keer moest voorlezen, “Jorinde en Joringel” en “Broertje en zusje”.
Ze verzon ook haar eigen sprookjes: over kabouters die onder de aardbeienplanten leefden, elfjes die tussen de kersenbloesems speelden en duiveltjes die op de bodem van de regenton onder het keukenraam woonden.

Zodra ze kon schrijven begon ze verhaaltjes en rijmpjes op papier te zetten. Toen ze tien jaar was schreef ze haar eerste boek, over twee jongens die een bende smokkelaars ontmaskeren, gevolgd door een tweede op haar zestiende. Dit tweede boek ging over de gevoelens, dromen en angsten van een opgroeiend meisje. Deze interesse in de innerlijke belevingswereld leidde uiteindelijk tot haar keuze om psychotherapeute te worden en zich te verdiepen in de invloed van jeugdervaringen op het latere leven.

Klik hier voor audio- en videointerviews met de schrijfster!

wie zijn wij?
recensies en meningen
achtergrond
fotoshow
Waar gaat het over?

Heel veel later – toen ze allang in Amsterdam woonde met
haar man en zoon – leerde ze Frank Groothof kennen.
Dat werd het begin van een jarenlange samenwerking, waarin
ze onder meer het script schreef voor de muziekvoorstelling “Notenkraker en Muizenkoning” en meewerkte aan ver-
schillende jeugdopera’s, o.a."De Broertjes en de strijd om de Ring". Ook won ze een hoofdprijs bij een landelijke schrijf-
wedstrijd met haar gedicht “Mizemira”, over een werkmier, die
genoeg heeft van haar gezwoeg en geploeter en voortaan alleen
nog maar wil zingen.
In het gewone leven werkt Twan als psychotherapeute en
houdt ze van zingen en toneelspelen bij Stichting Eigen Wijs
en tuinieren op Tuinpark Ons Buiten . In haar ongewone leven schrijft ze graag verhalen die zich afspelen in het schemergebied tussen fantasie en werkelijkheid. Ze laat zich met name inspi-
reren door oude huizen, vervallen schuurtjes, wilde tuinen en
menselijke dromen en verlangens. 

 

interviews
contact en bestellen